Monday, 7 September 2015

Top 30 Telecom Objective type Questions and Answers

1. The numerical aperture value of a 62.5/125 µm multimode optical fiber is approximately:
a)0.10
b)0.20
c)0.275
d)0.375
Ans: c

2. The ability to transmit signals in either direction, but in only one direction at a time is referred as ______transmission.
a)Half-duplex
b)Simplex
c)Dual-duplex
d)Full-duplex
Ans: a

3. Which one of the following statements about modal bandwidth is incorrect?
a)Manufacturers and suppliers typically refer to it as the optical fiber bandwidth
b)It is commonly expressed as a frequency-distance product
c)It is not a major consideration for link lengths of several  hundred meters/feet or less
d)Is expressed as km/MHz
Ans: d

4. Which one of the following is not an acceptable characteristic of a transmission circuit?
a)High NEXT
b)Low SNR
c)High noise immunity
d)Low insertion loss/attenuation
Ans: b

5.The average splice loss for a singlemode mechanical  splice is:
a)0.05 dB
b)0.10 dB
c)0.30 dB
d)0.75 dB
Ans: b

6. Telecommunications transmission circuits are generally classified as:
a)Half-duplex,full-duplex, and dual-duplex
b)Simplex, half-duplex, and dual-duplex
c) Simplex, half-duplex, and full-duplex
d) Simplex, full-duplex, and dual-duplex
Ans: c

7. The three most commonly used wavelength windows for  optical communications are near:
a)780 nm,850 nm,and 1300 nm
b) 780 nm, 850 nm, and 1550 nm
c) 780 nm, 1300 nm, and 1550 nm
d) 850 nm, 1300 nm, and 1550 nm
Ans: d

8.A rating of 50 dB indicates a cable shield effectiveness that is considered to be:
a)Poor
b)Fair
c)Good
d)Excellent
Ans: c

9.For balanced twisted-pair cabling, bandwidth can be expressed as the frequency range where:
a)PSACR > 0
b) PSACR < 0
c) PSACR = 0
d)There is no relationship between bandwidth and PSACR
Ans: a

10.Short wavelength lasers are primarily used with:
a)Multimode optical fiber systems at the higher data rates
b) Multimode optical fiber systems at the lower data rates
c)Singlemode optical fiber systems at the higher data rates
d) Singlemode optical fiber systems at the lower data rates
Ans: a

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3

No comments:

Post a Comment