Pages

Friday, 4 September 2015

Top 26 Recruitement Objective Type Questions And Answers

1. The primary aim of recruitment and selection process is to
A. meet the high labour turnover
B. hire the best individuals at optimum cost
C. ensure the availability of surplus in the case of sickness and absence
D. none of the above
Ans: A

2. Recruitment is widely viewed as a _______ process.
A. positive
B. negative
C. both positive and negative
D. none of these
Ans: A

3. The process of developing an applicants’ pool for job openings in an organization is called
A. hiring
B. recruitment
C. selection
D. retention
Ans: B

4. Recruitment policy usually highlights the need for establishing
A. job specification
B. job analysis
C. job description
D. none of the above
Ans: A

5. _______ indicates the degree to which a tool or test measures what it is supposed to measure.
A. validity
B. reliability
C. dependability
D. goodness of fit
Ans: A

6. Which of the following is the most serious problem that might arise due to excessive reliance on internal recruitment?
A. reduced job performance
B. high labour turnover
C. lack of motivation
D. internal resistance
Ans: D

7. Internal recruitment has the potentiality to increase the _______ of the employees.
A. conflicts
B. misunderstanding
C. income
D. morale
Ans: B

8. Advertisements through newspapers, TV, radio, professional journals and magazines are _______ methods of recruitment.
A. direct
B. indirect
C. third-party
D. none of the above
Ans: B

9. State employment exchanges are generally the main agencies of
A. private employment
B. public employment
C. professional employment
D. None of the above
Ans: C

10. A prerequisite for a successful and efficient recruitment programme is to have a(n)
A. corporate policy
B. HR policy
C. recruitment policy
D. health and safety policy
Ans: B

More Questions & Answers:-

No comments:

Post a Comment