Pages

Wednesday, 9 September 2015

Thermal Power Plant Objective type Questions and Answers

11. Coal rank classifies coal as per its:
a) Specific gravity
b) Degree of metamorphism
c) Carbon percentage
d) Ash content
Ans: d

12. Induced draft fans are used to:
a) Cool the steam let out by the turbine in the thermal power station
b) Cool the hot gases coming out of boiler
c) Forces the air inside the coal furnace
d) Pull the gases out of furnace
Ans: d

13. Generally the speed of turbine generators employed in thermal power plants will be in the range of:
a) 750 rpm
b) 1000 rpm
c) 3000 rpm
d) 5000 rpm
Ans: c

14. Large size thermal power plants will be:
a)  peak load plants
b) Base load plants
c) Can be operate either as peak load or base load plants
d) None of the above
Ans: b

15. The auxiliary consumption of thermal power plants will be in the range:
a) 2-5% of plant power generated
b) 8-10% of power generated
c) 15-20% of power generated
d) 20-25% of power generated
Ans: b

16. Which of the following equipment is installed in steam power plant to reduce air pollution:
a) Air filer
b) HEPA filter
c) Electro static precipitator
d) All the above can be used
Ans: c

17.  Burning of low grade coal can be improved by:
a) Pulverizing the coal
b) Blending with high quality coal
c) Oil assisted ignition
d) All the above
Ans: b

18. Equipment used for pulverizing the coal is:
a) hopper
b) Stoker
c)  Ball mill
d) Electro static precipitator
Ans: c

19. The percentage of carbon in anthracite is usually:
a) More than 90%
b) About 70%
c) About 50%
d) Below 40%
Ans: a

20. for the same power the size of the turbine:
a) Increases with speed
b) Decreases with speed
c) Constant irrespective of speed
d) None of the above
Ans: b

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4

No comments:

Post a Comment