Pages

Tuesday, 8 September 2015

Top 40 Thermal Power Plant Objective type Questions and Answers

1. in steam power plant which of the following component needs more maintenance:
a) Condenser
b) Boiler
c) Turbine
d) Coal carrying system
Ans: b

2. The pH value of the water used in boiler is:
a) Unity
b) 7
c) Slightly less than seven
d) Slightly more than seven
Ans: d

3. For the flue gas flow, tick the correct sequence:
a) Boiler-Air preheater- economizer- ID fan- Chimney
b) Boiler- ID fan -Air preheater- Economizer- Chimney
c) Boiler- Economizer- Air preheater- ID fan- Chimney
d) None of the above
Ans: c

4. Hydrogen cooling employed in large thermal power plant alternator:
a) Increases the insulation life
b) Decreases the insulation life
c) Does not affect the insulation life
d) None of the above
Ans: a

5. Hydrogen cooling is employed in:
a) Turbo Generators only
b) Water wheel Generators only
c) Can b used in both turbo generators and water wheel generators
d) None of the above
Ans: a

6. The efficiency of the electro static precipitators will be of the order:
a) 99.6%
b) 90%
c) 85%
d) 80%
Ans: a

7. Economizer is normally employed when boiler pressure exceeds:
a) 70 kg/cm2
b) 50 kg/cm2
c) 30 kg/cm2
d) Can be used for all pressures
Ans: a

8. The sizing of the generator in power plant is based on:
a) Current carrying capacity ratings only
b Insulation strength ratings only
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Ans: c

9. Without Electro static precipitators:
a) ID fan rating should be increased
b) Economizer rating should be increased
c) Chimney height should be reduced
d) None of the above
Ans: a
10. In thermal power plants the condenser used is of:
a) Surface type
b) Jet type
c) Can be both surface type and jet type
d) None of the above
Ans: a

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4

No comments:

Post a Comment