Pages

Wednesday, 9 September 2015

Thermal Power Plant Online Quiz Questions And Answers

31. In a shell and tube surface condenser:
a) Steam passes through the tubes and cooling water surrounds them
b) Cooling water passes through the tubes and steam surrounds them
c) Steam and water mix to give condensate
d) None of the above
Ans: b

32. The purpose of Spray pond in Thermal power plant is:
a) To deposit the ash coming out of the thermal power plant
b) To cool the water coming out of condensate
c) To remove the dissolved gases in the feed water
d) None of the above
Ans: b

33. For the forced draft the blower is located:
a) At the top of the chimney
b) Near the base of the chimney
c) Near the base of the boiler
d) None of the above
Ans: c

34. It is important the heat the water before feeding to boiler because:
a) The dissolved gases which corrodes the boiler are removed
b) Thermal stresses arises due to the cold water entering the boiler can be reduced
c) Some impurities carried by steam and condensate due to corrosion in boiler and condenser are precipitated outside the boiler
d) All the above
Ans: d

35. Which type of alternator is employed in thermal power plant?
a) Salient type
b) Non salient pole type
c) Both can be used
d) None of the above
Ans: b

36. The indication to determine the incomplete combustion is:
a) High percentage of carbon dioxide content in the flue gases
b) High percentage of CO content in the flue gases
c) High temperature of the flue gases
d) All the above
Ans: b

37. For the same drought required, the power of forced draught fan will be __ than the induced draught fan:
a) Higher
b) Lower
c) The same
d) May be more or less
Ans: b

38. What are the combustible elements in the fuel:
a) Carbon and hydrogen
b) Carbon, hydrogen and ash
c) Carbon, hydrogen and sulphur
d) None of the above
Ans: c

39. The efficiency of the thermal power plant is of the order:
a) 15%
b) 30%
c) 50%
d) 60%
Ans: b

40. The coal which has highest ash content is:
a) Lignite
b) Coke
c) Bituminous coal
d) Peat
Ans: a

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4

No comments:

Post a Comment