Pages

Thursday, 24 September 2015

Frequently Asked Data Structure Objective type Questions and Answers

81. The memory address of the first element of an array is called
A. floor address
B. foundation address
C. first address
D. base address
Ans:  D

82. The memory address of fifth element of an array can be calculated by the formula
A. LOC(Array[5]=Base(Array)+w(5-lower bound), where w is the number of words per memory cell for the array
B. LOC(Array[5])=Base(Array[5])+(5-lower bound), where w is the number of words per memory cell for the array
C. LOC(Array[5])=Base(Array[4])+(5-Upper bound), where w is the number of words per memory cell for the array
D. None of above
Ans:  A

83. Which of the following data structures are indexed structures?
A. linear arrays
B. linked lists
C. both of above
D. none of above
Ans:  A

84. Which of the following is not the required condition for binary search algorithm?
A. The list must be sorted
B. there should be the direct access to the middle element in any sublist
C. There must be mechanism to delete and/or insert elements in list
D. none of above
Ans:  C

85. Which of the following is not a limitation of binary search algorithm?
A. must use a sorted array
B. requirement of sorted array is expensive when a lot of insertion and deletions are needed
C. there must be a mechanism to access middle element directly
D. binary search algorithm is not efficient when the data elements are more than 1000.
Ans:  D

86. Two dimensional arrays are also called
A. tables arrays
B. matrix arrays
C. both of above
D. none of above
Ans:  C

87. A variable P is called pointer if
A. P contains the address of an element in DATA.
B. P points to the address of first element in DATA
C. P can store only memory addresses
D. P contain the DATA and the address of DATA
Ans:  A

88. Which of the following data structure can't store the non-homogeneous data elements?
A. Arrays
B. Records
C. Pointers
D. None
Ans:  A

89. Which of the following data structure store the homogeneous data elements?
A. Arrays
B. Records
C. Pointers
D. None
Ans:  B

90. Each data item in a record may be a group item composed of sub-items; those items which are indecomposable are called
A. elementary items
B. atoms
C. scalars
D. all of above
Ans:  D

More Questions & Answers:-
Page1 Page2 Page3 Page4 Page5 Page6 Page7 Page8 Page9

No comments:

Post a Comment